READY PLAYER ONE – ERNEST CLINE


Titel: Ready Player One || Auteur: Ernest Cline|| Vertaald: Ralph van der Aa || Genre: Science Fiction, Young Adult || Uitgeverij:  Querido’s Uitgeverij BV, Em.|| Jaar van verschijnen: 2011 || Aantal pagina’s: 374 || ISBN Nederlandse Versie: 9789021449753 , 9789021449760 , 9789021408880 , 9789021409115 ||  Verkrijgbaar via Bol.com


Het verhaal van Ready Player One gaat als volgt … in het jaar 2045 leeft een aanzienlijk deel van de wereld in armoede. Er is een energiecrisis en banen liggen niet voor het oprapen. Daarnaast is er ook nog eens sprake van overpopulatie….in een notendop is dit de dystopische wereld van onze hoofdpersoon Wade Watts. Zijn enige weg uit deze grimmige werkelijkheid is de Oasis … een online virtuele wereld waar miljarden mensen dagelijks op inloggen. Niet alleen om te werken, scholing te volgen, naar de kerk te gaan en te winkelen, maar ook om te gamen en te reizen naar diverse virtuele planeten waar de Oasis mee is gevuld.

Ready Player One is het debuut roman van Ernest Cline. Dit young adult science fiction boek is uitgekomen in 2011 en in meer dan 20 talen uitgegeven. Door de vele verwijzingen naar de popcultuur van de jaren 80 is dit boek in de U.S. verworden tot een “nerd must-read” …

“Meestal is het ronduit klote om een mens te zijn. Videogames zijn het enige wat het leven draaglijk maakt.

– Anoraks’s Almanac, hoofdstuk 91, vers 1-2

Het verhaal gaat pas echt van start wanneer de uitvinder van de Oasis James Halliday komt te overlijden. Omdat hij geen erfgenamen heeft besluit hij de Oasis en een aanzienlijk vermogen na te laten aan degene die als eerste zijn zoektocht vol puzzels, die te maken hebben met de popcultuur van de jaren 80, oplost. De eerste jaren na het overlijden van James Halliday gebeurd er niets totdat Wade Watts de allereerste puzzel oplost. Hij vindt als eerste de koperen sleutel en zijn avatar naam “Parzival” komt daardoor bovenaan op een groot scoreboard te staan. Daarmee is de jacht geopend … niet alleen op het fortuin van James Halliday, maar ook op hem.

Hetgeen volgt is een adrenaline rush vol met referenties naar 80’s computergames, televisieseries, films en muziek die allemaal van belang zijn bij het opsporen van James Hallidays Easter Egg. Onder al die verwijzingen zit gelukkig ook een interessant plot waardoor ik met een grote glimlach op mijn gezicht door bleef lezen. Omdat ik een tiener was in de 80’s kon ik elke filmverwijzing voor me zien en speelde iedere muziekverwijzing zich af in mijn hoofd.

Voor degene die van games houden is dit boek een “YA wetdream”. Niet alleen zijn de ontelbare hoeveelheid planeten omschreven als replica’s van 80’s arcade games, maar ook de virtuele bril en de handschoenen die men nodig heeft om de Oasis optimaal te ervaren klinken om te watertanden.

Recentelijk ben ik naar de verfilming geweest, die net iets flitsender en actueler is dan het boek.  Ik ben eerlijk gezegd super enthousiast over zowel het boek als de film. In mijn youtube video spreek ik echter wel mijn voorkeur uit voor de film … stream de video om uit te vinden waarom.

Zoals beloofd tref je hieronder de links die ik heb besproken op youtube en ik hoop dat je net zoveel plezier aan deze puzzeltocht zal beleven als ik …

↠ EXTRA INFO OVER DE FILM :

Comicon 2017 Trailer: https://youtu.be/dtwpjnuaVTE
Comicon Trailer Break Down door NR: https://youtu.be/Trhv4Gi6fy4
101 Facts about Ready Player One: https://youtu.be/jM9kecZggTs

↠ EXTRA INFO OM NA DE FILM TE BEKIJKEN:

IGN Easter Eggs: https://youtu.be/VYmfEx3taAM
Screen Crush Easter Eggs: https://youtu.be/QrkOw3TzoA4
Looper Ending Explained: https://youtu.be/5ldjp9pEjNI


☆ = slecht | ☆☆ = okay-ig | ☆☆☆ = leuk | ☆☆☆☆ = geweldig | ☆☆☆☆☆ = excellent

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s